Диагностика и ремонт на автоматични
и механични трансмисии

+359 898 474 409   +359 879 474 092

Механични трансмисии

Механична трансмисия "Audi А1 S-tronic"

Две е по-добре от едно - това е мотото на скоростните кутии с два съединителя. Защото, ако трябва да бъдем точни, в случая става дума за две трансмисии в един корпус. Една за нечетните предавки (1,3,5,7) и една за четните (2,4,6). Всеки вал на тази скоростна кутия си има собствен съединител. Какъв е трикът, ако например в момента е активна 2-ра предавка, 3-та вече е включена и само чака зацепването на собствения си съединител. Това става изключително бързо, подаването на мощност към колелата практически не се прекъсва.

ПРЕИМУЩЕСТВА: възможни са екстремно бързи превключвания на предавките, благодарение на сухите съединители (при тествания вариант) коефициентът на полезно действие е по-висок, отколкото при всяка друга автоматична трансмисия. Освен това е относително лесно да се монтира Start-Stop автоматика.

НЕДОСТАТЪЦИ: низходящото превключване става относително бавно, конструкцията е тежка и много сложна в техническо отношение, поради което е и скъпа.

Механична трансмисия "Toyota Prius"

До средата на 80-те години повечто механични предавателни кутии са четиристепенни, а впоследствие пет- и шестстепенни. В предавателните кутии се използват цилиндрични зъбни колела с наклонени зъби. Цилиндричните зъбни колела с наклонени зъби имат много по-тиха работа от тези с правите зъби и могат да предават по-голям въртящ момент. Зъбната двойка за всяка една от предавките е постоянно зацепена (с изключение на предавката за задна скорост), като едното от колелата се върти свободно върху вала, на който е монтирано. Подбиранета на предавката се осъществява, чрез блокиране на свободното колело към вала, посредсвом синхронизатор.

Синхронизаторът представлява механизъм, много близък до триещия съдинител. Състои се от външен, вътрешен и междинен пръстен, пружини и фиксиращи щифтове (обикновено 3 на брой). Чрез синхронизатора се осъществява плавно зацепване на колелата към валовете, посредсвом триене между пръстените на синхронизатора, докато се изравнят ъгловите скорости на вала и колелото. В повечето случаи един сдвоен (огледален) синхронизатор се използва за включването/ изключването на две предавки. За осигуряване на заден ход в кутията има още едно "паразитно" колело, което обръща посоката на движение на изходящия вал.